Au, weeral een liefdesbeet … of toch niet? Mijn paard bijt!

Geplaatst op 13 oktober 2020

Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.

Feit is dat bijten communicatie is en je paard jou hoe dan ook iets wil vertellen. Luister hiernaar en ga op zoek naar de oorzaak, ook al kan dit een weg van lange duur zijn.

Even de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:

 

Je bent niet leuk

Dit is een heel makkelijk te herkennen oorzaak, althans voor buitenstaanders. Voor de persoon in kwestie helaas wat moeilijker. Wanneer jij je paard aanziet als een fiets met haar die je gebruikt wanneer het jou uitkomt en dat die maar moet luisteren en doen wat én hoe jij het wil, moet je niet versteld staan denk ik dat je paard jou bijt. Boontje komt om zijn loontje … Verdiep je in de paardenpsyche, wees geen eikel meer en het bijten zal verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Allogroomen

Bijt je paard je wanneer je hem kroelt? Dit is heel normaal. Wanneer paarden allogroomen kroelen ze elkaar met hun tanden en dat kan er best stevig aan toe gaan. Als je paard je bijt terwijl jij hem krabbetjes geeft op lekkere plekjes, wil hij jou eigenlijk terug verwennen met gelijkaardig gekroel. Maak hem dan vriendelijk duidelijk dat jij liever niet hebt dat hij zijn tanden in jou zet of dat jij hem wel zal kroelen maar je geen wederdienst verwacht.

Pijn

Pijn is een oorzaak die we doorgaans goed kunnen achterhalen als je je paard goed kan observeren. Zo kan een paard bijten naar zijn buik bij koliek bijvoorbeeld. Bijten bij het aansingelen of opzadelen kan dan weer betekenen dat je paard een maagzweer heeft, jij te snel aansingelt, het zadel niet goed past, hij rugpijn heeft of je rijstijl hem niet bevalt.

Helaas heeft het paard vaak al erg veel pijn of houdt de pijn al langdurig aan vooraleer ons kwartje valt dat het bijten weleens hieraan gelinkt kan zijn. Alert zijn is dus de boodschap. Bijt je paard nooit of zelden en valt het je plots op dat hij bijt? Dan is de kans heel groot dat hij ergens fysiek last heeft.

Spanning

Veel paarden happen wel eens bij spanning. Het is heel normaal dat je paard toont dat hij iets moeilijk vindt. Het kan dus best zijn dat hij in een moeilijke of nieuwe oefening jou probeert te happen (of naar de teugel, maar daarbij per toeval je hand mee heeft). Het is niet omdat een paard iets moeilijk vindt en dit uit, dat hij het niet wil doen voor jou. Laat hem dan wel in zijn waarde en straf de “fouten” die hij daarbij maakt niet af, maar probeer ze te negeren of vermijden.

Durf jezelf als trainer in vraag te stellen. Ga na of wat je van hem vraagt wel binnen zijn mentale en/of fysieke kunde ligt.

Bedenk of je niet te veel druk legt op je paard. Het is de bedoeling dat je iets vraagt aan je paard en het er niet uit perst.

Of misschien is hij wel bang voor de consequentie wanneer hij iets “fout” doet? Hij wil dan wel dingen aanbieden, maar durft niet goed uit angst voor de consequentie. Zo ontstaat er conflictgedrag wat gepaard gaat met spanning dat zich dan weer kan uiten in bijten.

 

Geef je paard de ruimte

Mensen drukken hun liefde doorgaans graag uit door te knuffelen en heel fysiek te zijn. Paarden zijn van nature heel wat minder fysiek, waardoor ze het niet altijd als prettig ervaren wanneer jij heel de tijd rond hun lijf hangt of zich in hun persoonlijke ruimte bevindt. Des te meer wanneer je grondwerk doet en je een moeilijkere oefening vraagt. Sta je dan te dicht, ben je uiteraard een ideale stressbal om in te bijten.

 

Koekjesmachine

Geef je regelmatig voer uit de hand? Ga je systeem na. Veel mensen willen hun paard belonen met voer, maar kunnen helaas niet efficiënt of consequent omgaan met deze trainingsmethode. Dit kan je heel makkelijk controleren door eens 2 weken niets lekkers meer uit je hand te geven. Vermindert het hap-gedrag? Dan weet je dat je moet werken aan je techniek.

Wanneer de oorzaak niet overduidelijk is, kan de zoektocht wel eens lang duren. Dit is meestal het geval bij paarden die nippen/happen, maar niet doorbijten.

Daarom nog enkele tips:

  • Raadpleeg bij extreem bijtgedrag (het paard wil echt zijn tanden in jou zetten) of bij erger evoluerend bijtgedrag, onmiddellijk een (holistisch) dierenarts of osteopaat om alle vormen van pijn uit te sluiten. Raadpleeg nadien best ook een ervaren gedragsspecialist. De oorzaak kan immers ondertussen verholpen zijn, maar de kans bestaat dat het gedrag blijft bestaan. Zo kan een maagzweer bv genezen zijn, het zadel weer aangepast aan de rug van je paard, maar toch blijft je paard nog steeds bijten bij het aansingelen of opzadelen.
  • Probeer ondertussen het hapgedrag te vermijden. Zorg ervoor dat je steeds buiten bijtbereik staat, dit voor je eigen veiligheid, maar ook opdat het gewoontepatroon kan doorbroken worden.
  • Ga het algemeen welzijn na van je paard: heeft hij voldoende ruwvoer, sociale contacten, kan hij schuilen, kan hij ergens droog staan, heeft hij voldoende beweging, wanneer krijgt hij stress enz. Bekijk ook hoe je paard als individu is in de kudde. Vertoont hij daarin ook veel bijtgedrag naar de andere paarden toe? Op welke momenten? Herken je je paard in de kudde in jouw trainingen of zie je een totaal ander paard? Heeft hij stress in de kudde? Sommige paarden zijn het kneusje van de kudde wat hen veel stress kan geven, ook in je trainingen enz.
  • Aanvaard het hapgedrag en corrigeer het niet. We zijn ten eerste bijna altijd te laat in het corrigeren, ten tweede is het effect vaak maar van zeer korte duur en tenslotte lost corrigeren de oorzaak niet op. Beter is dus te aanvaarden dat je paard bijt en dit niet te zien als een alleenstaand probleem dat asap opgelost moet worden. Wanneer je je focust op het hapgedrag, bereik je vaak net het omgekeerde. Er wordt te veel aandacht aan besteed, waardoor het hapgedrag vaak zelfs nog verergert. Happen is een symptoom van een onderliggende oorzaak of van aan elkaar gelinkte oorzaken. Door net geen aandacht aan het happen te besteden, maar wel te werken aan je relatie bv en nog andere invalshoeken (welzijn, grondwerk, gymnastisering, …), is de kans groot dat het happen vanzelf gaat verminderen en/of verdwijnen.

Ontdek meer blogberichten