De juiste zit

We weten allemaal dat de zit van de ruiter cruciaal is voor het doorgeven van de hulpen naar het paard, maar wat is nu precies de juiste zit en hoe bekomen we die?

Het antwoord op deze vraag is echter niet uniform. Want wat de juiste zit voor persoon A is, is daarom niet zo voor persoon B. En voor persoon A op paard 1, zal de juiste zit verschillen met die op paard 2.

De juiste zit hangt dus af van persoon tot persoon en van paard tot paard.

De algemene deler is wel telkens lichtheid, onafhankelijkheid en balans.

Voor het verbeteren van de zit, doet Isabel beroep op de Franklin methode® opgevolgd door specifieke zitoefeningen. De Franklin methode werd in 1994 ontwikkeld door Eric Franklin voor dansers, maar is ondertussen ook helemaal ingeburgerd in de wereld van kinesisten, turners, fitnessfanaten enz.

“De Franklin Methode® is een fysieke, mentale én speelse trainingsmethode die met behulp van beweging, verbeelding en tastbare anatomie en biomechanica je houding, beweeglijkheid en lichaamsbewustzijn bevordert. Met dit nieuwe bewustzijn ga je op een andere manier met je lichaam en haar functioneren om, wat een positieve invloed heeft op je bewegingen, houding, gezondheid en gemoed.”
www.franklin-methode.nl

Door middel van de Franklin balletjes, waarvan deze methode gebruik maakt, brengt men vooreerst het lichaam uit balans. Door de balletjes  – van verschillende grootte, hardheid, vorm, vulling én functie – op bepaalde plaatsen te steken, geraakt het lichaam immers gedesoriënteerd en uit balans.

De ervaring leert dat wat de ruiter als “recht” en “juist” beschouwt, vaak niet de realiteit is. Door jarenlang paard te rijden, heeft er zich een bepaald patroon geïnstalleerd in het lichaam met wat de ruiter en zijn/haar lichaam als “juist” ervaren. Als Isabel dit patroon onder de loep neemt, blijkt heel vaak dat dit incorrect is. Met deze Franklin balletjes helpt Isabel de ruiter zijn/haar lichaam te resetten door het uit balans te halen en los te maken.

Deze kinesitherapeutische balletjes mobiliseren gewrichten, activeren spieren en maken ze los, stimuleren accupunctuurpunten en de fascia (bindweefsel dat o.m. zorgt voor elasticiteit en stabiliteit) én bevorderen de proprioceptie (body awareness).

Verder geven de balletjes de driedimensionele beweging van het paard duidelijker door naar de ruiter en omgekeerd. Enige fouten worden zo onmiddellijk zichtbaar en kunnen dadelijk gecorrigeerd worden.

Nadien werkt Isabel verder met de ruiter aan de longe om deze fouten via specifieke oefeningen recht te trekken. Haar semi-professionele achtergrond als klassieke balletdanseres geeft hieraan een extra dimensie.

De reacties zijn werkelijk unaniem. Zowat iedere ruiter zit soepeler, lichter en veel dieper in het zadel en is van mening dat hun hulpen veel subtieler en lichter doorgegeven kunnen worden. En ook de veranderingen bij het paard blijven niet uit: meer ontspanning en een betere bovenlijn.

Aarzel dus niet. Doorbreek je vastgeroest zitpatroon en boek nu je zitles! Het is niet alleen ontzettend leuk, de effecten zijn onmiddellijk voelbaar én zichtbaar voor beiden!