Wat is grondwerk?

Alles wat je in het dagelijks leven met je paard doet is eigenlijk grondwerk: je paard vastzetten, voetjes geven, naar de wei brengen, achterhand omzetten om een ander paard te laten passeren, enzovoort.

Het grondwerk is voor paarden trainen wat je skelet is voor je lichaam, ongeacht je discipline.

Lees meer

Rechtrichten & Dressuur a/d hand

Het concept “rechtrichten” dringt stilaan de huiskamer binnen bij de doorsnee paardenliefhebber.

Net zoals mensen links- of rechtshandig zijn, heeft ook het paard een goede en een minder goede kant. Vaak spreekt men van een links- of rechtsgebogen paard.


Ieder paard is van nature in meer of mindere mate scheef.

Lees meer

Longeren

Longeren is zo veel meer dan gewoon je paard wat rondjes laten lopen. Natuurlijk kan je je paard zo even stoom laten afblazen, maar meer dan dat zal je dan ook niet bereiken.

Bijzetten eraan hangen is ook geen garantie voor het kweken van spieren.

Lees meer

Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is eigenlijk niets anders dan in vrijheid trainen (dresseren). Het behoort tot het grondwerk én tot liberty.

Doorgaans worden er kunstjes aangeleerd zoals o.a. het liggen, steigeren, de Spaanse pas, … maar ook dressuuroefeningen tot zelfs intellectuele raadseltjes (bv het herkennen en aanduiden van kleuren) vallen ook onder vrijheidsdressuur als ze maar in vrijheid worden aangeleerd.

Lees meer

Liberty

Zonder ware connectie is echte Liberty onmogelijk. Maar connectie kan je niet afdwingen. Niet via druk, maar ook niet via koekjes.

Lees meer