Schriktraining

Angsten bij paard en ruiter zijn een veel voorkomend probleem. Dat paarden vluchtdieren zijn en snel schrikken, dat kunnen we nog vatten. Voor een angstige ruiter is er vaak minder begrip.

Angst bij paard en ruiter

Angstige paarden

  • Je paard ziet “spoken”.
  • Je paard is erg gespannen.
  • Je paard ontploft.
  • Je verliest punten op wedstrijd door spanning &/of kijkerigheid.
  • Je kan niet /moeilijk op buitenrit of rijden op verplaatsing.
  • Je paard weigert bepaalde hindernissen.

Angstige ruiter

  • Je bent zelf gespannen.
  • Je bent (heel) bang.
  • Je voelt je snel onveilig.
  • Je bent fysiek beperkt waardoor je je onzekerder voelt.
  • Je hebt wat meegemaakt met je paard en kan je moeilijk over dit “trauma” heen zetten.
  • Je hoofd staat niet stil en anticipeert constant op mogelijkee scenario’s : Gaat hij schrikken van die hoek? Zal hij opzij springen van dat paard? Die fiets? ….

Angstige paarden

Paarden zijn vluchtdieren, dus is het niet zo verwonderlijk dat zij snel schrikken.

Om je paard dapperder te maken, besluit je enthousiast om aan schriktraining te gaan doen. Met wat geduld lukt het je uiteindelijk om je paard over een plastiek zeil te laten lopen en een paraplu open te doen. De volgende dag probeer je dit opnieuw en je paard schrikt zich een hoedje. Hoe komt dit?

Daags voordien gaf het paard zich, omdat er o.a. gewenning en desensibilisatie was opgetreden. Vandaag zijn dit echter andere voorwerpen geworden in de ogen van je paard. Een andere lichtinval, een andere kleur van het zeil, wat zand dat plots op het zeil komt, een andere plaats van het object in de piste, … . Kortom, de kleinste verandering kan ervoor zorgen dat je paard de situatie niet meer vertrouwt. Deze “trainingsvorm” is dus niet zo effectief op lange termijn. Je kan immers onmogelijk je paard op voorhand laten wennen aan al het enge in deze wereld dat hij mogelijks zou kunnen tegenkomen.

Beter is je paard te leren hoe hij zelf die enge wereld kan controleren.

Ik leer het paard hoe hij zélf een invloed kan uitoefenen op iets wat hij eng vindt en hoe hij dit zélf kan doen verdwijnen of overkomen.

Stap voor stap ontdekt het paard wat hij mentaal en fysiek moet doen in spannende situaties, waardoor zijn zelfvertrouwen én vertrouwen in jou alsmaar groeit.

Gedaan met kijkerigheid op wedstrijd of gevaarlijke situaties op wandeling !

Angstige ruiter

Dat paarden vluchtdieren zijn en snel schrikken, dat kunnen we nog vatten. Voor een angstige ruiter is er vaak minder begrip. Meestal krijg je dat te horen dat je maar moet doordoen, je erover zetten of anders maar beter kunt stoppen met rijden. Ten eerste heeft het absoluut geen zin om je paard te gaan overbluffen door te doen alsof je niet bang bent. Integendeel. Paarden pikken je emoties onmiddellijk op en ze zullen net meer stress krijgen door de tegenstrijdigheden in je communicatie, waardoor de situatie mogelijks wél gevaarlijk kan worden.

Ten tweede is je angst onderdrukken niet zo eenvoudig. Angst is een natuurlijke reflex om ons te behoeden voor gevaar. Bij deze reflex komt je verstand niet tussen, het overkomt je. Belangrijk bij angst is dat je de situatie leert vanop een afstand te bekijken en te analyseren. Wat maakt jou precies angstig? Wanneer merk je de eerste signalen? Wat kan je best doen wanneer je deze signalen opmerkt? Enz.

Samen confronteren we je angsten zodat je weer kan genieten van je hobby.