Vrijheidsdressuur: spielerei voor wannebes?
Geplaatst op 19 december 2019Wanneer we aan Vrijheidsdressuur denken, denkt de meerderheid aan kinderen die leuk spelen met hun pony of aan volwassenen die er meer naast lopen dan erop.
Hoe komt het toch dat we Vrijheidsdressuur bij kinderen schattig vinden en bij volwassenen er vaak op neerkijken? Plaatsen we het terecht in de recreatiewereld of zijn we hierin te kortzichtig?
Laten we eerst eens kijken naar wat Vrijheidsdressuur precies is.
Vrijheidsdressuur is eigenlijk niets anders dan je paard in vrijheid trainen, “dresseren” dus.
Doorgaans worden er “kunstjes” aangeleerd, die eigenlijk natuurlijke bewegingen zijn van het paard, zoals o.a. het liggen, steigeren, de Spaanse pas, … Maar ook dressuuroefeningen tot zelfs intellectuele raadseltjes (bv het herkennen en aanduiden van kleuren) vallen ook onder Vrijheidsdressuur, zolang ze maar in vrijheid worden aangeleerd.
Welke voordelen biedt Vrijheidsdressuur?
1. Brainboost
Vrijheidsdressuur activeert én traint het brein van het paard. Paarden worden slimmer, leren meer/beter na te denken en gaan actief op zoek naar het juiste antwoord of oplossing.
2. Proprioceptie & Coördinatie
Doordat het paard meer moet gaan nadenken over wat hij precies moet doen met welk lichaamsdeel, wordt de proprioceptie – het zelfbewustzijn & lichaamsbewustzijn – van het paard verbeterd. Paarden worden zich veel bewuster van hun eigen lichaam waardoor de coördinatie en fijne motoriek aanzienlijk verbeteren.
3. Souplesse, Kracht & Evenwicht
Bepaalde Vrijheidsdressuuroefeningen dragen goed bij tot het versoepelen en versterken van bepaalde spieren. Zo kan je de hals of zijkanten stretchen door het paard een voorwerp te laten targetten voor of naast hem. De Spaanse pas bevordert dan weer de schoudervrijheid en bij het knielen of een levade moet het paard leren balanceren. En wist je trouwens dat de Spaanse pas je passage opmerkelijk kan verbeteren?
4. Connectie, Communicatie & Afwisseling
Door op een heel andere manier met je paard bezig te zijn bied je niet alleen afwisseling, maar verbeter je tevens je relatie. De gemeenschappelijke “taal” en communicatiemiddelen breiden zich alsmaar uit. Bovendien zie je je paard bezig doordat je ernaast staat en leer je het ook op fysiek vlak beter kennen.
5. Zelfvertrouwen & Will to please
Vrijheidsdressuur is gebaseerd op Positief Belonen (R+). Dit betekent dat je iets toevoegt wat de ontvanger (i.e. het paard) fijn vindt. In vele gevallen zal dit een koekje zijn, maar het kan ook gewoon “samen zijn” zijn, een kriebel of nog wat anders. Zolang het paard het maar als een beloning beschouwt. Doordat je constant beloont voor juist gedrag, hoort het paard de hele tijd hoe fantastisch het wel niet is en hierdoor groeit natuurlijk zijn zelfvertrouwen en krijg je een zelfzeker paard dat graag met jou wil samenwerken.
6. Weinig tijd & ruimte
Om aan Vrijheidsdressuur te doen heb je niet altijd veel tijd of ruimte nodig. Er zijn zo veel dingen die je kan doen in de (schuil)stal van je paard en/of als je beperkt bent in tijd. Geen excuses meer dus om niets te doen met je paard ? !
7. Beloning
Doorgaans vinden paarden Vrijheidsdressuur ontzettend fijn om te doen. Vele paarden laten ook duidelijk blijken van welke oefeningen ze fan zijn. En dit geeft jou als trainer een extra troef om in te zetten in je trainingen. Heeft je paard een mooie middendraf getoond, zijn uiterste best gedaan om zich beter te verzamelen, … ? Beloon hem dan met zijn favoriete Vrijheidsdressuuroefening!
8. Fun, Fun, Fun
En last but not least, Vrijheidsdressuur is gewoon leuk om te doen en levert vaak grappige situaties op. Het is spelen, lachen, het haalt het kind in je naar boven én in je paard. Waarom zou paarden trainen altijd serieus moeten zijn?
Conclusie? Vrijheidsdressuur verdient het niet om op neergekeken te worden. Een topatleet traint zich mentaal, emotioneel en fysiek. Zijn welbevinden heeft een heel groot effect op zijn prestaties. Dit is niet anders bij paarden.
Zou het niet mooi zijn om wedstrijdruiters, voor ze de ring in moeten, wat vrijheidsdressuur te zien doen in de stal? De gedachten even verzetten en de band versterken, wat hen zonder enige twijfel ten goede zal komen in de ring!